/ PAP Lifestyle | 22.12.2014

Jagody łagodzą skutki tłustej diety

Jagody łagodzą skutki tłustej diety
[fot: Miriam/Flickr]

Garść jagód dziennie może nieco zniwelować skutki tłustej diety. Specjaliści wskazują, że systematyczne spożywanie jagód zmniejsza szkodliwe skutki spożywania dużych ilości tłustego jedzenia.

Efekty spożywania jagód naukowcy ocenili na podstawie poziomu stanu zapalnego w komórkach. Specjaliści wskazali, że stan zapalny jest naturalną odpowiedzią immunologiczną organizmu. W przypadku osób otyłych stan zapalny może być pierwszą oznaką chorób związanych z otyłością tj. cukrzyca, choroby serca czy udar.

Naukowcy uważają, że zbawienne działanie jagód to efekt przede wszystkim wysokiego poziomu polifenoli. W ramach samego badania przeprowadzonego na myszach specjaliści dowiedli, że spożywanie codziennie porcji jagód minimalizuje szkodliwe skutki tłustej diety, tym samym prowadzi również do zmniejszenia ryzyka powstawania stanu zapalnego.

Jagody mają udowodnione korzystne działanie na nasze zdrowie. Jesteśmy przekonani, że ich siła tkwi w dużej koncentracji polifenoli. Związki te, które naturalnie występują w roślinach i są podstawowym składnikiem diety człowieka, powodują zmniejszenie stresu oksydacyjnego, który jest związany z wieloma chorobami. Wiele z nich wykazuje silne działanie przeciwutleniające i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i raka - wyjaśniają specjaliści.

/ PAP Lifestyle | 22.12.2014

Udostępnij

Najnowsze galerie