| 20.11.2014

Na ten dzień Francuzi czekają cały rok

Jak co roku w trzeci czwartek listopada Francja, a z nią cały świat, próbują od północy młodego wina - beaujolais nouveau z niewielkiego rejonu na północ od Lyonu w południowo-wschodniej części Francji.

Do produkcji wykorzystuje się winogron odmiany gamay. Podobnie zresztą jak większość pozostałych czerwonych win z tego regionu. Z tą różnicą, że na otwarcie butelki Beaujolais nie czeka się długo. Wino jest gotowe do spożycia praktycznie zaraz po zbiorach.

Wina wyprodukowane z świeżo zebranych winogron od wieków gasiły pragnienie pracowników winnicy na koniec winobrania. Tradycyjnie były one rozprowadzane jednak tylko lokalnie. Dopiero od 1960 roku, Beaujolais zaczęto sprzedawać powszechnie w całej Francji z okrzykiem Le Beaujolais Nouveau est arrive!, czyli przybyło nowe wino Beaujolais!. Młode wino szczególną popularnością cieszyło się pod koniec lat 70. XX wieku i w latach 80. Dzięki wysiłkom marketingowym moda na beaujolais nouveau rozpowszechniła się na cały świat.

Charakterystyczny smak beaujolais nouveau zależy od sposobu winifikacji i utrzymywaniu wysokiej wydajności. Jest to trunek dość lekki o owocowym aromacie. Czasem bywa porównywany do smaku lizaka albo gumy balonowej, dlatego też zyskał wielu miłośników również wśród osób, które stronią od klasycznego wina. Na taką nutę zapachową wpływ ma octan amylu, który charakteryzuje się zapachem bananów i octan etylu.

Wino należy podawać schłodzone do temperatury 12-14°C. Dzięki temu będzie bardziej orzeźwiające, a owocowy aromat jeszcze intensywniejszy niż gdyby serwować trunek w temperaturze pokojowej.

| 20.11.2014

Udostępnij

Najnowsze galerie