/ PAP Lifestyle | 3.10.2014

Najlepsi kucharze w Polsce to faceci

Najlepsi kucharze w Polsce to faceci
[fot: Materiały prasowe Międzynarodowych Targów Poznańskich]

Polędwiczka cielęca suwi podana z wykwintnymi dodatkami to danie, które dało Przemysławowi Gryzie i Łukaszowi Ziętkowi zwycięstwo w Kulinarnym Pucharze Polski. To najważniejsze i najbardziej prestiżowe zmagania kulinarne w kraju.

W finale zadaniem ośmiu ekip kucharzy było przygotowanie głównego dania, w którym należało wykorzystać polędwiczkę cielęcą, borówkę amerykańską i jarmuż. - Przygotowaliśmy polędwiczki cielęce suwi podane z kremowym jajkiem przepiórczym połączonym z truflami. Do tego zrobiliśmy sos z borówkami na fondzie cielęcym, kremowe pur,e z salsefia oraz ragu z grasicy cielęcej z kasztanami. Do całości podaliśmy smażony jarmuż - opisał finałowe dane szef Przemysław Gryza.

Gryza dodał, że uczucia towarzyszące zwycięstwu są nieopisane. Naprawdę to dla nas wielkie osiągniecie i wyróżnienie - powiedział. Zwycięzcy przez najbliższy rok będą mogli wykorzystywać prestiżowy tytuł Najlepszego z najlepszych. Otrzymali również czek na 15 tys. zł oraz prawo do udziału w zagranicznych kursach. Kuchni Najlepszych można skosztować w hotelu Dr. Ireny Eris w Polanicy Zdrój.

W finale szefowie kuchni i ich pomocnicy mieli 75 minut na przygotowanie potrawy. Pracowali w nerwach i stresie. - Trzeba mieć opanowanie. Najgorsze jest napięcie. Musieliśmy naprawdę dużo trenować, aby wygrać konkurs - przyznał Gryza.


fot. Materiały prasowe Międzynarodowych Targów Poznańskich

Szef zwycięskiej ekipy na sukces pracował ponad dziesięć lat. Kiedy rozpocząłem pracę w kuchni pięciogwiazdkowego hotelu zacząłem brać udział jako pomocnik w pierwszych konkurach nominowanych do Pucharu. Wtedy nie osiągałem żadnych sukcesów - potrzebowałem czasu i doświadczenia - powiedział szef zwycięskiej drużyny.

Finał Kulinarnego Pucharu Polski odbył się w Poznaniu podczas targów Polagra, a jego uczestników wyłoniono spośród 12 drużyn, które przystąpiły w tym roku do rywalizacji. Pucharze mogli wziąć udział tylko kucharze, którzy zajęli pierwsze miejsce w jednych z piętnastu konkursów kulinarnych zaakceptowanych przez organizatorów.

Konkurs na Najlepszego z najlepszych jest organizowany od 2000 r. i posiada rekomendację Światowego Stowarzyszenia Społeczności Szefów Kuchni.

/ PAP Lifestyle | 3.10.2014

Udostępnij

Najnowsze galerie