/ PAP Lifestyle | 5.01.2015

Naukowcy dowiedli, że białe wino nie istnieje

Chardonnay czy inne białe wina mogą być nieco bliższe czerwonym, niż się wydaje. Okazuje się bowiem, że białe winogrona, z których się je wytwarza, również zawierają antocjany - pigmenty decydujące o rubinowym zabarwieniu czerwonych win - informuje New Scientist.

Według większości źródeł tym, co odróżnia czerwone wino od białego, jest fakt, że białe winogrona nie zawierają antocyjanów - przypomina Panagiotis Arapitsas z Włoskiej Fundacji Edmunda Macha - instytucji z prowincji Trydent na północnym wschodzie Włoch, zajmującej się edukacją rolno-winiarską.

Arapitsas i jego współpracownicy przeprowadzili analizy skórek winogron z odmian Chardonnay, Sauvignon Blanc i Riesling, z których powstają białe wina, wykorzystując spektrometrię mas.

Jak stwierdzili, białe odmiany również zawierają antocjany, choć w stężeniach kilka tysięcy razy mniejszych niż w odmianach czerwonych, takich jak choćby Merlot.

Wyniki badania przedstawili w Food Research International.

Zdaniem Arapitsasa wyniki te rzucają nowe światło na jedną z najstarszych winiarskich ciekawostek pozwalając wyjaśnić, dlaczego producenci białego wina od czasu do czasu uzyskują napój różowawy.

- Producenci białych win, którzy zbierali białe winogrona, czasami kończyli z lekko różowawym winem -
mówi. - Teraz wiemy nieco więcej, dlaczego tak się może dziać.

/ PAP Lifestyle | 5.01.2015

Udostępnij

Najnowsze galerie